Arealplanlegging innebærer å utarbeide planer for et områdes fremtidige byggerier og samtidig sikre at naturmangfold, ressurser og folkehelse ivaretas på best mulig måte. Vi har lang erfaring med styring og utarbeidelse av komplett materiale i en reguleringsprosess inkludert innhenting av eksterne rapporter hvor dette kreves. Alt arbeid utføres med stor del kundeinvolvering og med bærekraft i fokus.
Alle utviklingsområder har ulik beskaffenhet. For å vurdere områdets potensiale gjør vi en befaring sammen med kunden. Med registreringer fra befaringen og overordnede føringer i bakhånd utarbeides en stedsanalyse som er en systematisering av kunnskap for å forstå områdets historie, situasjon og muligheter. Stedsanalysen legges så til grunn ved utarbeidelse av planinitiativet som sendes kommunen for bestilling av oppstartsmøte for planarbeid. Etter oppstartsmøte med kommunen varsles oppstart av planarbeid så at alle berørte parter kan komme med innspill til arbeidet.
Vi jobber med private detaljreguleringer og reguleringsendringer for alle typer prosjekt; bolig, fritidsbolig og næring i hele Norge. Reguleringsarbeidet utføres ofte typisk samtidig med utvikling av et byggeri, men vi utarbeider også reguleringsplaner uten å utvikle bygningsmassen.
All rapportering som myndigheter krever innhentes og prosjektet bearbeides og illustreres for å svare på kundens ønsker, innkomne innspill ved varsling og utførte rapporter. Dette arbeidet gjøres i tett dialog med kunden for å få et best mulig resultat. Komplett planforslag leveres til kommunen for 1. gangs behandling og offentlig ettersyn.
Etter at planforslaget har ligget til offentlig ettersyn tilpasser vi det i dialog med kunden for å svare på eventuelt innkomne merknader. Deretter sendes det til kommunen for 2. gangs behandling og vedtak.
Når detaljreguleringsplanen er endelig vedtatt danner den grunnlag for å gå videre med utviklingen av byggeprosjektet frem til søknadsprosess.
Uansett størrelse på prosjekt er god arkitektur et berikende samspill mellom form, funksjon, mennesker og stedet. Vi har prosjekter over hele landet som omfatter alle typer arkitektarbeid i privat og offentlig sektor. En paviljong, et naust, et næringsbygg, omsorgsboliger eller skole- og idrettsanlegg – alt begynner med en idé og en strek.
Ingen prosjekter er like, og vi gjør tilpasninger av prosessen til hvert spesifikke prosjekt. Oppstart og innledende samtaler om tiltakshavers ønsker, behov og referanser, gjøres gjerne i sammenheng med befaring på tomta. Ut av dette kommer det et skisseprosjekt som viser vår tolkning og anbefalinger for prosjektet basert på kundens bestilling og kommunens bestemmelser. Dette er ikke bindende, men om man ønsker å gå videre danner dette grunnlaget for videre prosjektering.
Skisseprosjektet blir videre bearbeidet, endret og/eller justert i tett dialog med kunden. På grunnlag av tegningsunderlaget kan man gå videre med søknadsprosess, anbudsinnhenting og ta avgjørelser om materialer og overflater.
Når prosjektet foreligger, må man i de fleste tilfeller søke både naboer og kommune om lov til å føre opp tiltaket. Vi bistår gjerne som ansvarlig søker for prosjektet og håndterer da hele søknadsprosessen som foregår digitalt. Parallelt utvikles tegningsmaterialet som kreves for de forskjellige søknadsstadiene og vi sørger for at godkjente tiltak står registrert med anvarserklæringer for byggeriet ved igangsetting og gjennom hele byggeperioden. Ved endt bygging søkes det om ferdigattest samt erklæringer fra alle fag som vi er ansvarlige for å registrere.
Vår rolle under byggeprosessen er å sørge for å ha et prosjekteringsgrunnlag som de andre fagene kan planlegge sitt arbeid utifra. Dette inkluderer arbeidstegninger og detaljer som løser bygningsfysikken for bygget. Vi koordinerer mot prosjektleder og følger ofte prosjektet i hele byggeperioden da våre tegninger danner grunnlag for alle fag involvert. Alle endringer må inn på våre tegninger slik at tiltakshaver ved prosjektslutt får Som bygget- tegninger som viser det faktiske resultatet.
Interiørarkitekturen i våre prosjekter er todelt. På den ene siden står kunden som søker vår bistand for å utarbeide tilpasningsdyktige løsninger og kvalitetssikre mot det kommunale, regionale eller statlige. På den andre siden står vi som interiørarkitekter og vår holdning til kvaliteter, fleksibilitet, brukertilpasning og bærekraft. I hvert prosjekt går vi derfor grundig til verks for å levere et sammensatt konsept som kan overleve trender og gi bygningsmessig handlingsrom på kort- og lang sikt.
Avklare omfang
Notere og registrere
Fotografere eller innhente bildemateriale
Gjennomgang ved foreliggende tegningsunderlag
Korrespondanse og samtaler
Undersøke og lese
Kartlegge utgangspunktet
Befaringer
Møter for kvalitetssikring
Evaluere
Inspirasjon
Lys
Støy
Luft og teknisk
Trafikk og logistikk
Forutsetninger
Tilstand
Handlingsrom
Skisser
Konkretisere
Innhente materialprøver
Utarbeide nødvendig tegningsunderlag
Presentere
Bærekraft defineres som en utvikling som tilfredsstiller behovene til mennesker som lever nå, uten å ødelegge fremtidige generasjoners muligheter for det samme. I nært samarbeid med øvrige konsulenter i prosjektet bistår vi med bærekraftsrådgivning innen alle deler av arkitekturfaget.
Vi er opptatt av å utarbeide interiørarkitektur som gir ethvert selskap mulighet til å vokse og utvikle seg selv og de ansatte innenfor gitt bygningsmasse. Vi kartlegger derfor arealet før vi vurderer bygningsmessig ekspansjon, for å se på utnyttelsesgraden pt. Noen ganger kan vi komme langt på vei med nytt arbeidsplasskonsept og optimalisering av foreliggende sentrale funksjoner. I tillegg til en vurdering og mulig omrokkering av det organisatoriske for bedre internkommunikasjon.
Ethvert selskap har et ønske om å være ettertraktet og synlig. De fleste selskaper har også et interiør som vi kan spille videre på og forsterke i ønsket retning og det er flere måter å gjøre det på. Vi må se på det store bildet. Hva egner seg på lang sikt, hva er det økonomiske handlingsrommet og hva vil dermed lønne seg. Både estetisk og bærekraftig. Eksisterende bygningsmasse, møbler og løsninger vurderes alltid først og fremst utbedret eller gjenbrukt på en måte som gir minst mulig inngripen, men størst mulig gevinst.
Før et tegnet forslag kan innsendes kommunen kan en mulighetsanalyse av tomt, bolig eller konsept uføres. Dette er en nyttig verktøy hvor man kan få bakgrunnsinformasjon, brukerinnspill, kartlegging av utfordringer mtp. hvordan fremtidig regulering, infrastruktur eller kommuneplaner kan spille inn på feks. utbyggingsmuligheter. Det er her man kan legge inn de store linjene for hva man vil med et prosjekt, hvilke problemstillinger man må løse og ikke minst intensjon og konsept for prosjektet. Et godt gjennomarbeidet forprosjekt med en mulighetsstudie i bunn gir gode forutsetninger for en strømlinjeformet prosjektering uten for store overraskelser. En mulighetsstudie kan også være en idékonkurranse. Disse kan bidra til å presentere nye løsninger på måten vi har bygget opp samfunnet vårt, planlagt byene våre eller løst skolebygg på, da man ofte er fritatt økonomiske rammer og får større kreativ frihet.
Fra medio 2023 stilles det krav om ombrukskartlegging i boligblokker og yrkesbygg. Dette innebærer en registrering av eksisterende materialer som skal fjernes og en vurdering av deres ombruksbarhet. Målet er å registrere ombruksvarer i et nasjonalt register slik at nye bygg i større grad enklere kan ta i bruk eksisterende materialer fremfor nye. Om materialene også kan brukes lokalt i pågående byggeprosjekter kan også den økonomiske besparelsen være betydelig.
Ulike tiltak på en eiendom kan utløse behov for å klarlegge ryddige eiendomsgrenser eller andre rettigheter. Vi tilrettelegger alle dokumenter som trengs i forbindelse med dette.
I større byggeprosjekt kan det være krav om at offentlig regulert areal skal overføres kommune/ fylkeskommune/ stat før ferdigattest kan gis. Dette gjøres gjennom fradeling og egenerklæringer. Eksempelvis veggrunn.
Det avholdes et avklaringsmøte med kommunen for å klarlegge beste fremgangsmåte.
Det utarbeides en situasjonsplan i dialog med kunde. I eiendomssaker utarbeides i tillegg en rekvisisjon for klarlegging av grense, søknad om grensejusteringer, fradeling av grunneiendom/ anleggseiendom eller arealoverføring. For å sikre partenes rettigheter utarbeides det også eventuelle privatrettslige erklæringer.
Søknad utarbeides og alle berørte parter varsles. Etter endt varslingstid sendes søknad kommunen.
Kommunen fatter vedtak om fradeling eller arealoverføring. Oppmåling må omsøkes for gjennomføring av vedtak.